Een cliënt kan niet inloggen, wat nu?

Doordat steeds meer praktijken (en cliënten) gebruik gaan maken van de cliëntportal krijgen we ook steeds vaker het bericht dat een cliënt niet kan inloggen. In heel veel gevallen is dit eenvoudig zelf te controleren en op te lossen. Door de onderstaande opties te controleren kun je de cliënt vaak verder helpen.

De cliënt probeert een wachtwoord op te vragen maar krijgt deze niet toegestuurd:

Controleer of de cliënt zijn/haar uitnodiging voor de portal al heeft geaccepteerd. Alleen wanneer de cliënt in de portal geregistreerd is zal het mogelijk zijn om een wachtwoord op te vragen. Je kunt dit controleren door naar het cliëntendossier te gaan. Wanneer in het overzicht "Cliënt is (nog) niet actief in de cliëntportal" staat vermeld heeft de cliënt de uitnodiging nog niet geaccepteerd.

Eventueel kun je via Cliëntportal bekijken welke activatie-link is verzonden en wanneer dit is geweest. Ook kun je er daar voor kiezen om de activatie-link opnieuw te verzenden.

Is de uitnodiging wel geaccepteerd, controleer dan even onder 'Cliëntportal' of het e-mailadres wat de client gebruikt juist is. Soms wijzigt een cliënt het e-mailadres in de portal en proberen ze in te loggen of het nieuwe wachtwoord op te vragen met een ander e-mailadres. Het account in de portal is gekoppeld aan het e-mailadres van de cliënt.

In een uitzonderlijk geval zijn stap 1 & 2 helemaal goed, maar belandt de e-mail in de spam-folder van de cliënt of zien ze de e-mail over het hoofd. De e-mails hiervan zijn afkomstig van wachtwoord@praktijk.online

De cliënt heeft wel een link ontvangen, maar deze is niet geldig

De link die door de cliënt wordt geopend is al eens eerder gebruikt en daardoor niet meer geldig. In verband met de veiligheid zijn alle links die we verzenden slechts eenmalig te gebruiken.
De cliënt heeft meerdere keren een reset aangevraagd. Hierdoor worden er meerdere links verzonden, echter is alleen de meest recente link te gebruiken. Indien een nieuwe link wordt aangevraagd komen, in verband met de veiligheid, alle eerder verzonden links te vervallen.
Doordat de links slechts eenmalig geldig zijn, komt het wel eens voor dat op bijvoorbeeld op iPhone of iPad bij het indrukken van de link een preview te zien krijgen, waarna ze de link pas echt in de browser openen. Door het laden van de preview, is bij het echte openen de link al gebruikt. Door de link niet lang ingedrukt te houden en niet dubbel te klikken zal het probleem opgelost moeten zijn.

De cliënt heeft een wachtwoord ontvangen, maar het inloggen hiermee werkt niet:

Het kan voorkomen dat de cliënt een nieuw wachtwoord krijgt met verwarrende tekens zoals:
0 - O (nul en hoofdletter o)I - l (Hoofdletter i en een kleine letter L)

Bij het overtypen kan het daardoor eenvoudig een typfout veroorzaken. We raden daarom ook altijd aan om het nieuwe wachtwoord te kopiëren en te plakken.

Hoewel men een nieuw wachtwoord correct gebruikt komt het ook wel eens voor dat browsers automatisch al een e-mailadres invullen welke niet bij het account hoort. Daardoor kan het mogelijk zijn dat gebruiker met het verkeerde e-mailadres willen inloggen.

Kan een cliënt toch niet inloggen door een reden zie we (nog) niet hebben benoemd, dan kunnen zij altijd contact opnemen via support@praktijkonline.com.