Gepland onderhoud (24 april 2017)

UPDATES

24 april om 19.45 uur:
Alle voorbereidingen zijn getroffen en we zijn klaar voor het onderhouden. De planning zoals hieronder beschreven zal op nog steeds op dezelfde wijze worden uitgevoerd. Mochten hier onverwacht toch wijzigingen in komen berichten we dat hier.

24 april om 20.03 uur:
We zijn begonnen met het overzetten van alle bestanden. Hoewel het systeem toegankelijk blijft raden we je aan geen wijzigingen meer te doen.

24 april om 20.25 uur:
Van ruim de helft van de bestanden hebben we een veilige backup gemaakt. Naar verwachting zullen we de toegang tot de bestanden vanaf 20.45 tijdelijk blokkeren. Na het onderhoud zullen alle bestanden weer beschikbaar zijn.

24 april om 20.40 uur:
Alle bestanden zijn inmiddels overgezet en niet meer beschikbaar in het huidige systeem. We gaan nu de voorbereidingen treffen voor het daadwerkelijk overzetten van het systeem.

24 april om 21.24 uur:
Het systeem is momenteel in de onderhoudsfase en kan niet meer worden gebruikt. Alle data wordt momenteel overgezet naar de nieuwe servers.

24 april om 22.00 uur:
Vanaf dit moment is het systeem niet meer bereikbaar. Data word momenteel nog overgezet naar de nieuwe servers.

24 april om 22.20 uur:
We gaan alle functionaliteiten controleren.

24 april om 23.15 uur:
Alle functionaliteiten zijn gecontroleerd en lijken goed te werken. Het onderhoud is dan ook met succes afgerond.

25 april om 07.15 uur:
Gedurende de nacht heeft voor de zekerheid de oude server ook aan gestaan. Hierdoor zijn we er vanmorgen achter gekomen dat de automatische herinneringen van die tussen 0.00 uur en 06.00 uur zijn verzonden door beide servers zijn verstuurt. Het is daardoor mogelijk dat clienten het bericht dubbel hebben ontvangen.

25 april om 15.00 uur:
Al de hele dag monitoren we het systeem zorgvuldig. Er zijn geen complicaties opgetreden en alle gebruikers lijken actief te zijn op de nieuwe omgeving. Daarom zullen we de oude server zometeen uit gaan schakelen.

--- ORIGINEEL BERICHT ---

Op maandagavond 24 april 2017 zullen we vanaf 20.00 uur onderhoud plegen aan de server. Het onderhoud zal ongeveer 3 tot 4 uur in beslag nemen. Hierdoor is het mogelijk dat het systeem gedurende 2 uur niet bereikbaar is.

UITLEG

In navolging op de uitbreiding van de server- en netwerkcapaciteit in februari en maart van dit jaar gaan we ditmaal nog een stap verder. Hoewel we met het onderhoud eerder dit jaar al voorbereid waren op een groeiend klantenbestand, gaan we met het nu geplande onderhoud de continuïteit van onze dienstverlening nog verder waarborgen.

Afgelopen jaren hebben we nauwelijks te maken gehad met onverwachte downtime, maar we gaan voor zekerheid. We monitoren continue onze netwerken en systemen waarmee we redelijk snel kunnen ingrijpen bij mogelijke problemen.

Met het onderhoud wat nu op de planning staat zal het systeem niet meer afhankelijk zijn van 1 server, maar draaien er continue 2 identieke systemen mee op de achtergrond. Mocht onze hoofdserver om welke reden dan ook prestatievermindering ondervinden, kan er binnen 1 minuut automatisch overgeschakeld worden naar een 2e en eventueel 3e server die alle taken over zal nemen.

IMPACT

Start onderhoud: maandag 24 april 20:00 uur
Eind onderhoud: dinsdag 25 april 01:00 uur

Verwachte down-time: 60-90 minuten

20.00 uur - 21.30 uur
Aanvankelijk zal worden begonnen met het overzetten van alle toegevoegde afbeeldingen en documenten.
Tijdens dit proces kan het zijn dat bestanden en afbeeldingen niet meer toegankelijk zijn, maar blijft het systeem zelf wel beschikbaar.

21.30 uur - 23.30 uur
Alle data zal worden overgezet van het huidige naar het nieuwe systeem. We raden je aan om vanaf 21.00 uur geen wijzigingen meer toe doen in het systeem, omdat deze mogelijk niet meegenomen kunnen worden. Als de data is overgezet word het huidige systeem uitgeschakeld en zal de nieuwe online zijn.

23.30 uur - 01.00 uur
Alle functionaliteit zal worden gecontroleerd.